Scrollen op websites?

, # Usability & user experience

De opmerking die ik af en toe van klanten krijg is: ik wil kleine pagina's met weinig tekst - want mensen scrollen niet graag.

Ik ben het daar meestal niet mee eens.

Het is een foute veronderstelling dat mensen niet scrollen - zeker nu het scroll-wieltje bijna standaard komt op een muis. Wat wel klopt is dat mensen niet scrollen als ze niet verwachten dat er nog inhoud te vinden is onderaan de pagina.

De gouden regel blijft voor mij nog steeds: één hoofdidee per pagina. Als de uitwerking van dat idee een lange tekst, en dus scrollen vraagt - so be it. Zorg er wel voor dat je pagina duidelijk aanvoelt alsof er nog te scrollen valt. (Ik noem dit het ijsberg-principe. Het is ok als er nog een groot deel van de inhoudsijsberg onder water zit - zolang dit maar duidelijk zichtbaar weergegeven wordt.)

Dit is voornamelijk een layout-probleem. Maak je layout zo dat hij uitnodigt om te scrollen, en dit op verschillende schermresoluties (zowel 800x600 als 1024x768).

Ook Jared Spool komt na usability onderzoek tot die conclusie.

Meer weten? Advies nodig?

Kom gerust langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Wijs geeft strategisch advies, en helpt bij het uitwerken en verbeteren van all things digital.

Gerelateerde artikels

 

Al 8 reacties

Laat hier een reactie achter of contacteer ons via e-mail


schreef

Mensen scrollen absoluut. Het scrollwieltje is de afgelopen vijf, zes jaar vijf zo ingeburgerd geraakt dat ik echt niemand nog in die (vervelende) schuifbalk aan de rechterkant van vensters zie klikken. Ik weet haast zeker dat mensen als mijn moeder niet eens weten hoe die schuifbalk precies werkt (klikken, vasthouden, blokje verslepen... wat een gedoe). Zelfs de Mac-gemeenschap is gezwicht voor het scrollwieltje.

De usability-problemen zitten 'm volgens mij vandaag in DHTML- en Flash-boxjes mét scrollbalken, maar waar het scrollwieltje niet wérkt (à la Jim.be). De scrollbalken op Jim.be reageren zelfs niet zoals je zou verwachten als je ze bedient door erin te klikken of het balkje te verslepen. Ergerlijk.


schreef

Ik betrap me er de laatste tijd zelfs geregeld op dat ik gewoon begin te scrollen op een pagina ongeacht of ik al genoeg gelezen heb of dat ik effectief wel wil verder lezen.

Het is soms zelfs zo erg dat als de pagina niet verder scrollt ik denk dat mijn wieltje het begeven heeft.


schreef

Ik merk wel dat ik dieper in de site, met gedetailleerde info inderdaad ook weinig moeite heb met scrollen. Een homepage die echter vol staat met links en waar ik moet scrollen bevalt mij minder goed. Maar zet er content neer bestaande uit afwisselende links, tekstblokken etc. dan heb ik het weer minder. Kortom 't hangt (bij mij) wel af van hetgeen er wordt aangeboden op de page en niveau waarop je in de site zit. Detailinfo graag zelfs op één page ;-)


schreef

Ik heb een rothekel gecultiveerd aan de 'mensen scrollen niet graag' opmerking. Het is de nagel aan m'n doodskist.

Het zorgt voor slechte sites (ik heb -verplicht- zelf maanden aan een dergelijke site gewerkt, en het is een draak), het is dom (want komt meestal van mensen die amper een website hebben gezien, laat staan gemaakt) en natuurlijk onjuist.

Waarom in godsnaam zouden er anders scrollbalken bestaan? Die hangen daar al decenia.

Sorry, liet me even gaan :-)

Maar het is zoals alle dergelijke dooddoeners die van klanten komen ('ik wil dat het beweegt' etc...): heel moeilijk te weerleggen. Zelfs als je bewijst dat je het beter weet met je jaren en jaren ervaring.

Soit. Ik hou nu echt wel op.


schreef

@Vincent: daarom is het goed dat er artikelen hierover geplaatst worden. Een klant aanvaard niet altijd de dingen die jij als developer zegt (zelfs al weet je het beter).

Ze hebben af en toe bevestiging van derden nodig.

Ik ben zeer blij met het artikel van Jared Spool.


schreef

Ik volg volledig je stelling. Scrollen is als handeling heel eenvoudig geworden. Vroeger hadden beginnende surfers er nog moeite mee. Vandaar dat die mythe daar is ontstaan.

Ik volg echter ook je Gouden Regel: één hoofdidee per pagina. Daar gaat het voor mij om. Ik gruwel van teksten die uit Word of een ander printmedium zomaar in een CMS worden geplakt zonder rekening te houden met het medium internet. Helaas gebeurt dat nog heel veel. Vandaar dat ik het niet slecht vind om een beperking op te leggen aan de lengte van een tekst. Om één idee uit te leggen op het Net heb je echt niet meer dan enkele paragrafen nodig.


schreef

hooi


schreef

betrap me er de laatste tijd zelfs geregeld op dat ik gewoon begin te scrollen op een pagina ongeacht of ik al genoeg gelezen heb of dat ik effectief wel wil verder lezen.

Plaats een nieuwe reactie