Online trendrapport 2010 : de voorspellingen

, # Nieuws

De voorbije jaren (2008, 2009) probeerde ik een aantal voorspellingen te doen over de richting van online in het komende jaar.

Vorig jaar vroeg ik daarbovenop aan twintig experts wat hun voorspellingen voor 2009 waren. Dit jaar gingen we nog een stap verder: we vroegen openlijk aan iedereen die zich geroepen voelde om een bijdrage te leveren.

Een trendrapport dat gecrowdsourced wordt? Is zoiets mogelijk?

Ik wou het alleszins proberen.

60 verschillende stemmen, zo divers als mogelijk: van student tot internetmarketeer, van founder van een startup tot CEO van een gevestigd reclamebureau, van academicus tot minister. Met de nodige duwtjes hier en daar kreeg ik evenveel voorspellingen over online in 2010 binnen.

Het eindresultaat is iets minder voorspellend geworden, als wel een document over 'wat houdt de Vlaamse digirati op dit moment bezig'.

Voor wie de samenvatting wil:

De meesten zijn er van overtuigd dat in 2010 mobiel internet (16 vermeldingen) definitief mainstream wordt. Er zijn ook hoge verwachtingen over augmented reality (13 vermeldingen).

Terwijl velen zien dat sociale netwerken (9 vermeldingen) in het weefsel van onze maatschappij doordringen, en bedrijven massaal met sociale media aan de slag gaan (9 vermeldingen), zijn er toch heel wat bedenkingen over veiligheid en privacy (9 vermeldingen). Ondertussen moeten die sociale media geld beginnen opbrengen, en ligt de focus op ROI en conversie (7 vermeldingen). Sommigen zien alweer een social media fatigue (5 vermeldingen) optreden; anderen zien email vervangen worden door sociale media (5 vermeldingen).

De tablets en e-books (9 vermeldingen) worden een hype; zou dit met de aandacht voor 'groen' (9 vermeldingen) te maken hebben?

Nog drie buzzwords: alles moet real time (9 vermeldingen) zijn, liefst nog location based (6 vermeldingen) en in de cloud (5 vermeldingen).

 

Je kan het trendrapport hier downloaden in pdf-formaat: Online Trendrapport 2010 (.pdf, 16.3 Mb).

Maar je kan het hier ook rustig doorbladeren:

Voldoende inspiratie?

Volgend jaar verwacht ik alleszins jullie voorspellingen in mijn mailbox!

Liever een papieren versie?

Het trendrapport is een lijvig document van maar liefst 91 pagina’s. Misschien lees je het liever in je luie zetel? Je kan een paperback versie bestellen via lulu.com.

Bestel nu

 

Meer weten? Advies nodig?

Kom gerust langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Wijs geeft strategisch advies, en helpt bij het uitwerken en verbeteren van all things digital.

Gerelateerde artikels

 

Al 69 reacties

Laat hier een reactie achter of contacteer ons via e-mail


schreef

Tx Bart !

Happy NYE !


schreef

Dit lijkt me eerder een terugblik op 2009 te zijn. Interessante resultaten!


schreef

Moeilijk te voorspellen natuurlijk.

Maar een bedenking bij mobiel internet:

Enkel als de tarieven verlagen. Want internet met gsm is nog duur.

En social media fatigue is ook niet uit te sluiten...


schreef

Dat was interessante lectuur op een koude, gure dag als vandaag. Al is niet iedereen het altijd eens (dood van MySpace or not) toch zaten er enkele interessante ideeën in. Bijvoorbeeld het idee van Aral Balkan dat we allemaal Cyborgs zijn. Maar van dit soort toegevoegde waarde in 2010. Fijne feesen!


schreef

Voor ons (zij die zich actief in dit wereldje begeven) kun je dit inderdaad zien als een terugblik op 2009.

Echter benieuwd welke van de hier voorspelde trends zich ook werkelijk gaan manifesteren, en hoe deze zich zullen voordoen hier in (het vaak achtergestelde :p) België.

Sowieso leuk rapport. Thx!


schreef

Great work guys ! Thanks.

Pieter

Pieter
schreef

beetje average rommeltje van experts van diverse pluimage. En zo goed als niemand die het over online resultaten halen heeft. Hebben ze zelf nog geen ervaring mss?


schreef

Knap werk !

Zowel qua vorm als qua inhoud.

Mooie toegevoegde waarde qua content.


schreef

Ja man, dit is een huzarenstukje! Probably the best preview of 2010 you'll see this year (and the next...). Proficiat en dankjewel.

Peter

Peter
schreef

Ik mis één belangrijke voorspelling & dat is de opkomst van google apps & app engine in bedrijven. Ik denk dat naast search één van de grootste "clashes" die tussen google apps en ms office zal zijn. Zeker als wave volwassen wordt en bij de google apps suite komt.


schreef

Knap gedaan en leuk om lezen. Klasse !


schreef

Bedankt ! Mooi werk, en inderdaad tof om te lezen!


schreef

Inhoudelijk interessant artikel en bovendien mooi vormgegeven. Ik ben het niet met alles eens, maar met de buzz words des te meer!


schreef

Intussen zijn de twitteraccounts van de schrijvers ondergebracht in een twitterlist: @janseurinck/deexperts

Volg je er al heel veel en wil je liever individueel volgen, dan verwijs ik schaamteloos naar mijn persoonlijke blog http://www.janseurinck.com/interwebz/het-trendrapport-de-experts


schreef

Indrukwekkend lijstje van namen die hun voorspellingen uitspraken voor het komende jaar.

Mooi werk


schreef

Interessante lijst ! Maar dat bedrijven zich gaan bezig houden met sociale media blijkt me ( zeker in België ) wat twijfelachtig. Veel bedrijven zijn zelfs met hun eigen website nog niet deftig online, ook internationale bedrijven of bedrijven die export gericht zijn. Daarom dat er in 2010 nog veel werk is voor internet marketing bedrijven of specialisten die de gote spelers goed online op weg kunnen helpen !


schreef

Mooi rapport. Knappe samenstelling en vooral ook visueel sterk.

Jammer dat veel "experts" inderdaad de trends die al begonnen zijn in 2009 logisch doortrekken naar 2010. Zo heb ik er nog wel een paar in mijn mauw zitten.

Ik heb wel een probleem met die social mediamoeheid in het algemeen. Ja, sommige mensen zullen sommige media af en toe moe zijn. De televisie kan de kijker niet altijd boeien en een iPod is soms interessanter om naar te luisteren dan de radio.

Bij Facebook treedt geen probleem van moeheid, maar irritatie op. En dat komt inderdaad door die quizzen en spelletjes à la Farmville. Maar net zoals elke grote tv-zender zal ook Facebook sporadisch een grote restyling doorvoeren. Dan zullen die spelletjes en quizzen naar de achtergrond geduwd worden en komt interactie en contact met vrienden weer op de eerste plaats. Facebook Lite, een "afgezwakte" versie van Facebook zonder al die onzin, is daar trouwens het eerste teken van.

Wel geloof ik dat er een verschuiving zal plaatsvinden in de social mediawereld. Heel wat jongeren ruilen Netlog nu al in voor Facebook, omdat dat professioneler - en ja, zelfs hipper - overkomt. Jongeren zijn het beu om geassocieerd te worden met een sociale netwerksite die meer en meer op een ordinaire datingsite lijkt. Hoewel ze dit niet zullen durven toegeven, voelen ze zich juist thuis bij het "veilige", "privacyrespecterende" Facebook.

Twitter zal ook nog zijn Vlaamse hype kennen, maar is voor veel Vlamingen onbekend terrein. Daar zal pas verandering in komen als er een Nederlandstalige vertaling komt.


schreef

Zelf denk ik dat mobiel internet een grote vlucht gaat nemen, eenvoudigweg omdat mensen steeds mobieler worden en graag alles overal willen kunnen doen. Maar de sociale media ben ik iets terughoudender over. Mij bekruipt soms het gevoel dat dit ons vooral wordt opgedrongen, dat het een Hype is waaraan je moet meedoen, vooral bij Twitter heb ik dit idee.


schreef

interessant rapport.

Mobiel internet gaat inderdaad in 2010 erg groot worden.

Ben daarom ook benieuwd of webdesignbureau's dit gaan bieden in hun eigen dienstenpakket of dat we nog steeds naar de speciale bedrijven moeten om onze website mobiel compitabel te maken.


schreef

interessant, we hadden ook verwacht dat mobiel internet zijn opmars ging kennen in 2010.

Wij zijn er in ieder geval al helemaal klaar voor !

Karel

Karel
schreef

intressant


schreef

Volgend jaar graag meer kwaliteit en minder kwantiteit (zoals vorig jaar dus). Ik heb geen meerwaarde gevonden door meer pagina's te lezen. Bovendien lijkt het mij ook interessant om grote experts aan het woord te laten (internationaal). Enkel Belgische voorspellingen oplijsten lijkt mij een tunnelvisie.


schreef

Persoonlijk denk ik niet dat Mobiel Internet de trend van 2009 zal gaan voortzetten. Mensen krijgen minder te besteden en de providers zullen het eerder duurder dan goedkoper maken...zeker als we straks overspoeld worden met mobiele apparaten waarmee je kunt Internetten


schreef

"De meesten zijn er van overtuigd dat in 2010 mobiel internet (16 vermeldingen) definitief mainstream wordt."

Als je ziet hoe makkelijk het al geworden is om je website te optimaliseren voor mobiele apparaten (wordpress plugins en scripts) valt dit gewoon niet te ontkennen.


schreef

Persoonlijk denk ik dat mobiel internet nog verder zal doorzetten. Alleen zo ver dat het verder gaat dan alleen de mobiele telefoon, en dat internet op meedere plekken toegankelijk wordt.

Bijvoorbeeld het draadloze digitale fotolijstje dat verbonden is met het internet.


schreef

Al jaren hoor ik ergveel over mobiel internet. Ik geloof inmiddels wel dat mobiel een nieuwe groeimarkt is. Erg belangrijk is de rol van media en webdesign bureau's hierin. Gaan zij hun dienstenpakket aanpassen, of blijft het liggen bij de specialisten.


schreef

Mobiel breedband is de cashcow van de mobiele aanbieders in Nederland. Voice abonnementen zijn inmiddels verzadigd, mobiel internet is de groei briljant


schreef

Mobiel Internet gaat idd nog een forse opmars tegemoet ... enkel zullen operatoren bewust moeten zijn dat de tarieven momenteel te hoog liggen.


schreef

Al jaren hoor ik ergveel over mobiel internet. Ik geloof inmiddels wel dat mobiel een nieuwe groeimarkt is. Erg belangrijk is de rol van media en webdesign bureau's hierin. Gaan zij hun dienstenpakket aanpassen, of blijft het liggen bij de specialisten.


schreef

Mobiel wordt absoluut DE trend in de komende jaren. Het zal net zo'n belangrijke rol spelen als "desktop" browsing. iPhone, Android, iPad: alles wordt met de dag populairder. Hier gaat echt een nieuwe markt voor ontstaan.


schreef

Mobiel internet is inderdaad de toekomst, je ziet dat het dagelijks al een gewoonte is voor de meeste mensen.. Maar straks wordt het inderdaad de standaard.


schreef

We kunnen er nu echt niet meer om heen, mobiel internet gaat het worden. Zeker nu met al dat getwitter (wat ook op de tv een beetje wordt opgeblazen vind ik, bijvoorbeeld al die politieke uitzendingen met integratie van twitter...)


schreef

Mobiel breedband is de cashcow van de mobiele aanbieders in Nederland. Voice abonnementen zijn inmiddels verzadigd, mobiel internet is de groei briljant


schreef

Wat zijn Voice abonnementen? @Waterontharder


schreef

en Voice over IP via mobiel internet??! de angst van alle telecomproviders is dat we straks gaan bellen via mobiel internet. dit haalt namelijk hun primaire verdien model onderuit...


schreef

De toekomst is zonder twijfel mobiel internet. Sterker nog, ik twijfel er niet aan dat binnen nu en vijf jaar mobiel Internet populairder zal zijn dan internet via een desktop computer! Echt, zo hard zal het wel gaan, vermoed ik.


schreef

Denk ook wel dat mobiel internet het helemaal gaat worden. Overal gebruik kunnen maken van internet ook goedkoop over de grens zou echt super zijn.


schreef

Is er al een rapport voor 2011 uit?


schreef

Ik volg deze ontwikkelingen op de voet daar het voor ons waarschijnlijk nog veel mogelijkheden kan bieden.


schreef

Mobiel internet gaat het zeker worden. Zijn de trends voor 2011 ook al uit? Ben benieuwd!


schreef

goed verhaal! met het nieuwe jaar voor de deur ben ik benieuwd hoe dat eruit zal zien...


schreef

Wij houden het met spanning in de gaten allemaal!


schreef

Strak verhaal, de iPad vind ik toch wel 1 van de laatste mooie ontwikkelingen!

dirk schyvinck

dirk schyvinck
schreef

Als de trein van Gent naar Brussel en de Thalys van Brussel naar Parijs representatief was, dan was mobile de trend van !!!!2010. Meer trein nemen, people .


schreef

Ben benieuwd naar 2011..


schreef

Mooi rapport.. we zullen zien wat dit jaar ons gaat brengen


schreef

Ik voorspel minder social media in 2011, de meeste bedrijven hebben inmiddels wel door dat dit op zn retour is.


schreef

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het belachelijk vind dat social media zo groot gemaakt wordt....


schreef

@vanschoenen.net. kan je mij (ons?) uitleggen wat je bedoelt?


schreef

De meeste van de voorspellingen uitgekomen.


schreef

Altijd mooi om terug te kijken! Toch vind ik voorspellingen altijd nog wat anders dan het volgen van trends zoals de sociale media.


schreef

Het is niet alleen leuk, maar ook erg goed om terug te kijken. Hier leer je het meest van! Groet, http://kentekencheck.org/rdw-kenteken-check/" title="kenteken check rdw">RDW Kenteken Check


schreef

Test automation strategy is not simple,I used it long time ago,It helps me.


schreef

Straffe uitgave! Niet alleen qua deelnemers en inhoud .Ook de vormgeving kan tellen. Er is nog een toekomst weggelegd voor de uitgever na Netlash ;-)


schreef

Mobiel breedband is de cashcow van de mobiele aanbieders in


schreef

Wij houden het met spanning in de gaten allemaal!


schreef

Ik hou altijd wel van zulke voorspellingen..


schreef

....hoe zullen de voorspellingen van 2011 zijn.


schreef

..hoe zullen de voorspellingen van 2011 zijn.


schreef

beetje average rommeltje van experts van diverse pluimage. En zo goed als niemand die het over online resultaten halen heeft. Hebben ze zelf nog geen ervaring mss?


schreef

Ben inderdaad benieuwd naar de voorspellingen van 2011/2012 ik weet dat de IAB hier mee bezig is, hierin staan alle voorspellingen over SEO, Mobile, Affiliate, Linkbuilding

Mike

Mike
schreef

Wij houden het met spanning in de gaten allemaal!


schreef

Zelf geloof ik (nog) niet in mobiel internet vermedlingen. Ik geloof zeker in alle sociale medias, er komt daar zo veel bezoekers op af.. ik kijk heel graag uit naar de toekomst.


schreef

die hoge verwachtingen mbt augmented reality zijn nog niet helemaal uitgekomen...


schreef

Ik mis één belangrijke voorspelling & dat is de opkomst van google apps & app engine in bedrijven. Ik denk dat naast search één van de grootste "clashes" die tussen google apps en ms office zal zijn. Zeker als wave volwassen wordt en bij de google apps suite komt.


schreef

Leuk om dit te lezen, was op het onderwerp aan het zoeken maar zag alleen dingen van nu en niet van een paar jaar terug. Zo kun je goed zien hoe goed de analyse was en wat er van terecht is gekomen!


schreef

mooie analyse...het lijkt erop dat de voorspellingen kloppen!


schreef

Leuk om te zien dat veel van de voorspellingen goed zijn uitgekomen. Uitdaging om nu weer voorspellingen te maken voor 2014 ;)


schreef

Ja 2014 is daar en het lijkt erop dat het nog steeds werkt.

Plaats een nieuwe reactie