10 voorspellingen voor 2008

, # Webdesign

Einde van het jaar, dus hoog tijd om in onze glazen bol te kijken en de toekomst te voorspellen. Ik heb geprobeerd een evenwicht te vinden tussen ''duh, iedereen weet dat'

Onthou: nieuwe ontwikkelingen komen er altijd trager dan de optimist hoopt, maar sneller dan de pessimist verwacht.

Voorspelling 1: Video is overal

Het was dit jaar al duidelijk, met de dominantie van Youtube, de vele me-too videosites met een eigen lokale niche, en de innovatieve video startups. 2008 wordt voor mij het jaar waarin video langzaam maar zeker evenwaardig wordt aan tekst als expressievorm op het web.

Deze trend wordt gedragen door de almaar grotere bandbreedte en verdere verspreiding van breedband onder het grote publiek. Andere drivers hiervoor zijn de convergentie tussen computer en televisie (denk digitale televisie, denk iPhone etc.), en het feit dat gsm''s langzaam maar zeker ook video aan het ondersteunen zijn.

Voorspelling 2: Alles gaat mobiel

Ik weet het, dit wordt al een aantal jaren voorspeld. Maar naar mijn gevoel zitten we op dit moment op een kantelpunt. De hoofdredenen:

 • goedkoper en uitgebreider wordende data-abonnementen op je gsm
 • de langzaam-maar-zekere verspreiding van wifi en wimax technologie, zowel in hotspots als in gsm''s
 • de eerste signalen dat het mobiele web eigenlijk het traditionele web is, en niet een speciale versie er van (zie hoe de browsers werken op nieuwe toestellen als de iPhone en de Nokia N95)
 • nieuwe manieren om stroom te leveren aan mobiele toestellen (in kleren, op basis van beweging, of in handtassen en rugzakken, op zonne-energie).
 • Ik denk dat we het komende jaar, en het jaar daarna, allemaal massaal gaan surfen op onze gsm.

Voorspelling 3: Location, location, location

De grootste driver waarom eindconsumenten mobiel zullen gaan, is omwille van innovatieve nieuwe applicaties die het komende jaar zullen opduiken, en die vooral met ''location awareness'' zullen te maken hebben.

Het unieke van een gsm, is dat het begrip ''locatie'' nuttig kan gebruikt worden.
Kijk naar de iPhone, die daar een eerste aankondiging van maakt; kijk ook naar wat Google aan het presteren is met zijn Mobile Maps (plaatsbepaling zonder GPS).

Voorspelling 4: Cloud Computing

Ook dit is zo één die al een tijdje in de steigers staat, onder verschillende benamingen (Zegt ''Web OS'' je nog iets? Of Browser als OS?).

Ik heb ook hier het gevoel dat we op een kantelpunt staan, richting massale adoptie. Er zijn een aantal trends die dit volgens mij aankondigen:

 • zoals hierboven vermeld, verdere verspreiding van technologieën als wifi en wimax, en goedkopere mobiele data-abonnementen, die ervoor zorgen dat we quasi constant online kunnen zijn
 •  de zucht naar ''green IT'' en de breder gekaderde groene beweging
 • de aanzet vanuit de bedrijfswereld (top-down), die om efficiëntieredenen massaal overschakelt naar virtualisatie en SaaS (zie: Salesforce)
 • de drive vanuit de online consumenten platformen als Google en Yahoo die almaar betere webapplicaties aanbieden ter vervanging van de traditionele desktopapplicaties.

Een nieuwe generatie computers begint nu op de markt te komen, die zeer specifiek klaar is voor deze trend: de XO laptop, de Asus EEE PC, en er zijn zelfs geruchten dat Apple zo''n notebook zal uitbrengen.

Aan de applicatiekant is het uitgebreide schaalbare aanbod van Amazon een incentive om nog meer zo''n webapplicaties te ontwikkelen.

Voorspelling 5: Backlash van sociale netwerken

We beginnen langzaam de sociale netwerken beu te worden. Het besef begint te komen dat een sociaal netwerk op zich niet veel waard is, maar dat het een ander doel moet dienen. De grote winnaars zullen die webplatformen zijn die iets nuttigs (in de brede zin van het woord) aanbieden, gecombineerd met een sociaal netwerk.
Na de e-mail spam zal er een nieuwe golf social network spam opduiken - zie de Spocks, Quechups en Facebook applicaties. Meer en meer mensen verklaren hun ''social networking bankruptcy'', en stappen er uit.

Op termijn geloof ik dat blogs het nieuwe sociale netwerk zullen zijn - iedereen zijn eigen blog (plaats op het web), verbonden door open standaarden en tools zoals Open Social of Data Portability.

Voorspelling 6: Input/output

De voorbije jaren werd innovatie op het web gekoppeld aan bovenstaande sociale netwerken, aan de manier waarop we via het net van persoon tot persoon met elkaar interageren. Maar de échte innovatie zal de komende tijd in input/output zitten, de manier waarop we interageren met onze apparaten.

We zien de eerste tekenen opduiken:

 • de touch interface, met als duidelijke exponent de iPhone
 • het razende succes van de Wii, met zijn radicaal vernieuwende controller t.o.v. andere gameconsoles
 • zie ook hoe, vertrekkend vanuit die Wii, nieuwe interacties opgezet worden
 • lees dit verhaal hoe ''blazen'' een nieuwe interactie is met de Nintendo DS.

Je merkt het, de meeste voorbeelden komen uit de spelletjeswereld. (Ik zei het vroeger al, Follow the gamers.)

Zal dit in 2008 een stap verder gaan? Zien we nieuwe manieren van weergeven zoals deze gsm-projector? Interageren we in de toekomst met onze computers via onze hersenen? Wordt 3D-printing iets?

Hoe dan ook, ik zie hier een vernieuwd elan.

Voorspelling 7:  Het Real World Web

Ik zie een steeds verder gaande integratie tussen online en offline. Het internet wordt ''onzichtbaar'', en raakt verweven met allerlei ''echte'' zaken uit de fysieke wereld (ik sprak hier vroeg al over onder de term Get Physical).

Ons speelgoed kan met het web spreken, de auto en zijn gps communiceert met een centrale webserver om files te detecteren... Ik zie veel kansen en nieuwe businessmodellen voor wie het web onzichtbaar in alledaagse dingen kan injecteren en zo aan die dingen een meerwaarde kan geven. (Stel je voor: een koffiemachine die je zegt: "People who bought caffè macchiato, also bought caffè latte".)

Uiteraard moeten wij internet-geeks dan bereid zijn om uit onze virtuele wereld te stappen. We moeten er van uit gaan dat het niet langer meer draait om ''de virtuele wereld als vervanging van de fysieke wereld'', maar eerder om ''de virtuele wereld die de fysieke wereld uitbreidt en annoteert''.

Voorspelling 8: HUD''s

Een combinatie van nummer 6 en nummer 7; en misschien één van die voorspellingen die voor 2008 een beetje te vroeg zijn.

Ik zie stilaan de eerste HUD''s (Head-up Display) opduiken, eerst in auto''s, daarna zelfs in brillen (eventueel lenzen?). Het zijn manieren om de fysieke wereld uit te breiden met extra kennis. Stel je voor dat je in je auto op de snelweg rijdt. Op je scherm zie je allerlei extra info opduiken: "De naderende bocht is een risicopunt, het voorbije jaar zijn hier 22 ongevallen gebeurd." - "Deze auto is tweedehands te koop, contacteer mijnnaam@gmail.com voor details en prijs." - "Hier langs de weg komt volgende maand een nieuw filiaal van bedrijf X." - "Aan de overkant rijdt jouw vriend Y - contact opnemen?". (Kijk ook hier eens naar...)

We zijn ondertussen gewoon geworden om ons televisie-beeld te verrijken met extra informatie (heb je onlangs nog eens naar CNN gekeken? Of naar Pop Up Video op TMF?). Dit is de volgende stap.

Voorspelling 9: Het jaar van de Geek

Bovenstaande trends betekenen voor mij ook dat technologie en gadgets niet alleen aanvaard en geduld worden in onze maatschappij, maar er een geïntegreerd deel van uitmaken en zelfs levensnoodzakelijk zullen worden. We evolueren naar een ''technology driven society''. Zie ook de massa-adoptie van e-mail, gadgets in gsm''s etc. Zelfs in de traditionele anti-geek macho wereld zie je elektronica opduiken.
Geeks zijn niet langer de asociale kerels die enkel aangesproken worden als je computer het niet meer doet. Geeks zijn sexy, geeks zijn de ideale consumenten, geeks zijn de drivers van nieuwe ondernemingen en vooruitgang.

Het wordt in 2008 zeer in de mode om jezelf als geek te positioneren.

Voorspelling 10: Eindejaarslijstjes.

Mijn laatste voorspelling: ik maak volgend jaar weer zo''n eindejaarslijstje. Benieuwd of ik dan dezelfde zaken zal voorspellen voor 2009 of niet.

Ik heb me bij deze voorspellingen vooral gebaseerd op wat ik zie in mijn biotoop, het webwereldje. Andere zaken zoals genetica en dna, fuel cells, leds, robots - daar zal ik me op dit blog niet over uit laten. Maar ook daar zie ik de komende jaren heel wat bewegen.

En jullie? Wat denken jullie van deze trendwatching? Zin, onzin? Zien jullie nog andere trends?

De commentaren hieronder staan bij deze open voor jullie collectieve wijsheid.

Meer weten? Advies nodig?

Kom gerust langs voor een kop koffie en een goed gesprek. Wijs geeft strategisch advies, en helpt bij het uitwerken en verbeteren van all things digital.

Gerelateerde artikels

 

Al 17 reacties

Laat hier een reactie achter of contacteer ons via e-mail


schreef

@ voorspelling 5: Ik ben ook voorstander van een "open" sociaal netwerk gebouwd op technologieën zoals bvb openid en foaf. Noserub ( http://noserub.com/ ) lijkt mij bvb een heel interessant project. Maar ergens moet die pagina/blog (of abstracter: data) van elke gebruiker gehost worden, en de grote massa schrijft zich daarvoor liever in op een bestaande server dan zelfstandig voor de hosting & applicatie in te staan. Dus ik zie zeker een toekomst voor sites die gebruikers een "virtuele identiteit" bieden. Het is enkel een kwestie van de gebruiker de mogelijkheden te geven die hij wil (qua functionaliteit maar ook bvb privacy settings) zodanig dat hij met je site kan doen wat hij wil. Dat is volgens mij de key tot success.


schreef

Voorspellingen kunnen inderdaad pas een jaartje later getoetst worden, ben benieuwd wat er dan nog van over blijft..


schreef

1. Ik denk zelf dat in 2008 de blogs een klap krijgen. Je merkt al dat Google bij de laatste PR toekenning flink wat blogs omlaag heeft gehaald, daarnaast denk ik dat door de enorme hoeveelheid er flink wat zullen sneuvelen, omdat het erg veel moeite kost om alles up to date te houden en het mogelijk steeds minder oplevert. Kortom, de succesvolle blogs zullen hun positie versterken ten opzichte van de mindere blogs.

2. Web 2.0 kan een klap krijgen. Aan het idee dat iedereen iets kan toevoegen of wijzigen op een website kleven momenteel nog een flink aantal nadelen. Kwaliteit van de content gaat op veel plekken achteruit(doordat iedere idioot iets online kan zetten) en ook spam steekt steeds meer de kop op (zie de helft van de YouTube berichten).

Traditionele websites met een goede content kunnen hiervan profiteren. Een combinatie van 1.0 en 2.0 zal natuurlijk ideaal zijn.

3. Er gaat een grote partij komen die het aanbiedt om gemakkelijk en snel bestanden online te zetten. Je merkt al dat sites als rapidshare/imageshack/zshare erg populair zijn. Zodra een bedrijf als google met een betere versie uitkomt(geen timers, je bestanden overzichtelijk terug te vinden en te delen met anderen), zal de rest(Microsoft, Yahoo) ongetwijfeld volgen.

4. De combinatie van GPS met mobiel internet. Dit moet er gewoon aankomen. Zeker nu google zich op de mobiele markt gaat begeven zal het logisch zijn als een toestel met GPS gelijk gebruik maakt van bijvoorbeeld Google maps. Het voordeel is dat de kaarten altijd up to date zijn, je satellietbeelden kan gebruiken en je geen enorme opslag hoeft te hebben om alle kaarten op te slaan. Ook zal het makkelijk zijn voor mensen die lopend een bepaalde straat zoeken, die vind je dan zo met je mobiel in je hand. De eerste die hier een goed apparaat van op de markt brengt kan een flinke klap uitdelen aan alle navigatorfabrikanten die blijven hangen bij de traditionele manier (zoals Tom Tom).

Wat betreft commentaar op een aantal van jouw punten:

6. Nieuwe input/output technieken zie ik er idd ook aankomen. Al denk ik niet dat deze de traditionele technieken snel zullen vervangen. Zo zal de toetsenbord/muis combi voor de PC zich nog tijden staande weten te houden.

8. Huds met veel tekst zullen het naar mijn verwachting nooit goed gaan doen in auto's. De eerste toepassingen die mij realistisch lijken zijn simpele dingen als het weergeven van de snelheid, brandstof ed. Daarna verwacht ik dat je met GPS applicaties de te volgen lijn op de 'weg' kan projecteren, zodat je niet naar je navigator hoeft te kijken en je ook niet aandachtig hoeft te luisteren naar de soms onduidelijke aanwijzingen.

9. Ik denk juist dat hierdoor de traditionele geek zal verdwijnen. Iedereen gaat gebruik maken van technische foefjes, dus de geeks zijn simpelweg de nerds die er ook bijlopen als een nerd ;-)


schreef

Nog een voorspelling die ik toe zou willen voegen:

5. Partijen zullen steeds intensiever samen gaan werken op het internet. In plaats van simpele linkruil tussen websites lijkt me de volgende stap het delen van relevante content met elkaar en websites die naadloos in elkaar overlopen wat betreft linkstructuur. Ook mini-applicaties van websites kunnen uitgewisseld worden, zodat er zowel functionaliteit wordt toegevoegd aan beide websites als dat ze elkaar promoten. Je ziet het al met het widget/applicatie platformen van bijvoorbeeld Facebook waar veel mensen voor ontwikkelen. Zo kan je een breder publiek aanspreken. Samen sta je namelijk nog altijd sterk.


schreef

Iedereen zijn eigen blog ? God beware ons,de zinnige online info is nu al een bedreigde minderheid.Ik verwacht dat Google binnen de 5 jaar de commerciële resultaten van positie gaat wisselen met de organische..de speeltijd is over,het wordt tijd om de aandeelhouders deftige winsten voor te schotelen..


schreef

Iedereen zijn eigen blog ? God beware ons,de zinnige online info is nu al een bedreigde minderheid.Ik verwacht dat Google binnen de 5 jaar de commerciële resultaten van positie gaat wisselen met de organische..de speeltijd is over,het wordt tijd om de aandeelhouders deftige winsten voor te schotelen..


schreef

Consumenten bepalen de trends. Deze zijn altijd zeer lastig te voorspellen. Wel zeer leuk om over te speculeren en later op de voorspelling terug te kijken.

Een duidelijke trend die in Amerika bijna al gemeengoed is zijn de "idea competitions". Ook wel crowdsourcing of beter nog crowdcasting genoemd. Met deze competities proberen bedrijven door nauw samen te werken met de consumenten meer succesvolle innovaties te bewerkstelligen.

Het aantal mislukte innovaties stijgt zeer snel en de product life wordt in 2008 nog korter. Bedrijven zullen eventueel toch op tijd uit innovatieprojecten dienen te stappen als een product niet meer interessant genoeg blijkt te zijn. De druk op het lanceren van succesvolle producten door het groot aantal mislukte projecten neemt daarom enorm toe.

In 2008 zullen de consumenten meer inspraak krijgen, en in een vroeger stadium gaan bepalen, welk product een succes is, of gaat worden.


schreef

hallo ik zou jullie tekst best wel op mijn site zetten (als jullie dat willen natuurlijk).ik maak van jullie echte sterren.afgesproken???????


schreef

Ik denk dat we in het komende jaar een keerpunt zullen gaan zien in de Blogs. Er kleven inderdaad nadelen aan dat iedereen alles kan plaatsen. Ook in de marketing worden steeds vaker mensen ingezet om expres een mening te versprijden of een product aan te bieden. Hoe lang dit getollereerd wordt is de vraag. Ik denk dat we aan het einde van dit jaar langzaam aan naar een weg gaan, waarin we 'werkgroepen' zullen creeeren. Vooral op de nieuwssites (die meer en meer van gewone mensen als journalist gebruik maken). We zullen denk ik zien dat er dan 1 echte journalist is die de aangeleverde content van zo'n 'werkgroep' filtert en bijschaaft om zo degelijke texten op het net te waarborgen/verspreiden. Als tweede punt zie ik ook inderdaad internet in onze offline leven een grotere rol spelen. En ik sluit mij volkomen aan bij het punt dat onze navigatie meer zal betekenen dan slechts routebepaling (denk maar aan up-to-date de benzineprijzen bij alle tankstations in de komende 10 km jou route).


schreef

Nou, ik denk dat alles via mail en telefoon de beste oplossing is en kan zijn. Iemand nog meer suggesties


schreef

Nou, ik ben het dan ook bijna helemaal met je eens. Ik denk zelf dat alles via mail en telefoon ook de beste oplossing is.


schreef

Ik zie het allemaal niet zo'n vaart lopen. Enerzijds kan een groeiend van de bevolking de ontwikkelingen financieel niet meer volgen. Anderzijds is er een toenemend wantrouwen inzake veiligheid en betrouwbaarheid van data.


schreef

vanaf de data abonnementen voor gsm's omlaag gaan zal ik blij zijn, niets is zo handig.

hopenlijk inderdaad dit jaar nog :D


schreef

ik ben het dan ook bijna helemaal met je eens. Ik denk zelf dat alles via mail en telefoon ook de beste oplossing is.


schreef

bijna een jaar verder, kan er wel gezegd worden dat het mobiele internet zoals vermeld in puntje 2 nog niet echt van de grond gekomen is, althans in europa dan toch


schreef

ik ben het dan ook bijna helemaal met je eens. Ik denk zelf dat alles via mail en telefoon ook de beste oplossing is.


schreef

Inderdaad alles gaat mobiel. Kijk maar eens hoeveel PDA's en smartphones er tegenwoordig op de markt zijn. Mobiel internet is ook gegroeid in 2008. Kijk maar naar Belgie, daar wordt het nu gratis aangeboden door Viking.

Plaats een nieuwe reactie