Scrollen op websites?

04 augustus 2006 Inzichten / Scrollen op websites

De opmerking die ik af en toe van klanten krijg is: ik wil kleine pagina's met weinig tekst - want mensen scrollen niet graag.

Ik ben het daar meestal niet mee eens.

Het is een foute veronderstelling dat mensen niet scrollen - zeker nu het scroll-wieltje bijna standaard komt op een muis. Wat wel klopt is dat mensen niet scrollen als ze niet verwachten dat er nog inhoud te vinden is onderaan de pagina.

De gouden regel blijft voor mij nog steeds: één hoofdidee per pagina. Als de uitwerking van dat idee een lange tekst, en dus scrollen vraagt - so be it. Zorg er wel voor dat je pagina duidelijk aanvoelt alsof er nog te scrollen valt. (Ik noem dit het ijsberg-principe. Het is ok als er nog een groot deel van de inhoudsijsberg onder water zit - zolang dit maar duidelijk zichtbaar weergegeven wordt.)

Dit is voornamelijk een layout-probleem. Maak je layout zo dat hij uitnodigt om te scrollen, en dit op verschillende schermresoluties (zowel 800x600 als 1024x768).

Ook Jared Spool komt na usability onderzoek tot die conclusie.

Lees meer

Iedereen bij Wijs deelt zijn expertise, ook Jasper en Evi. Benieuwd naar de laatste nieuwtjes en blogposts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!