Het grafisch proces

24 november 2009 Inzichten / Het grafisch proces

De sleutel tot een goed grafisch ontwerp ligt voor een groot deel bij het proces. Zowel beginnende als ervaren ontwerpers kunnen voordeel halen uit het optimaliseren van dit proces.

1. Begin met een goede briefing

Begin door een duidelijke beschrijvende briefing aan de klant te vragen. Stel eventueel zelf een vragenlijst op die de klant kan invullen. Probeer zoveel mogelijk concrete zaken te verzamelen. Wanneer de klant een vaag buikgevoel beschrijft, kan je vragen of hij dit kan illustreren met voorbeelden van andere sites, logo’s en stijlen.

Wanneer je voelt dat je weet welke richting de klant uit wil, kan het handig zijn zelf een kleine verzameling elementen bij elkaar te zoeken. Deze verzameling kan je gebruiken om later terug de stijl op te roepen die de klant voor ogen heeft.

2. Evalueer bestaande stijlelementen

Zorg dat de klant je al zijn oud materiaal stuurt en evalueer of zijn logo en kleuren passen bij de eerder beschreven stijl. Vraag zeker ook na of de klant goed fotomateriaal heeft. Unieke professionele foto’s kunnen vaak het verschil maken bij een ontwerp.

Kijk alle elementen na en controleer of alles bruikbaar is. Open alle vector bestanden om na te gaan of ze daadwerkelijk vector zijn. Bekijk de resolutie van eventuele foto’s en kijk de kleurprofielen na.

3. Visualiseer de inhoud en bepaal het doel

Bekijk de structuur die de informatie architect met de klant heeft gemaakt en overloop wat het doel is van elke pagina en element. Bepaal wat moet opvallen en wat minder moet opvallen vanuit het oogpunt van de bezoeker.

Het is de taak van de designer om ervoor te zorgen dat hij de bezoeker doorheen de pagina gidst, en alles ziet wat hij hoort te zien. Wanneer te veel elementen om aandacht vechten zal de bezoeker zijn weg doorheen de pagina niet vinden.

4. Maak minstens 4 voorstudies

Eens je het doel en de klemtonen van alle elementen weet, maak je best enkele schetsen. Het schetsen is een cruciale stap bij het ontwerpen. Het stimuleert de creativiteit en spaart veel tijd uit. Een viertal schetsen uitwerken per pagina is het absolute minimum.

Stop echter niet te veel tijd in een schets. Schets eerder alles neer wat je te geest komt en visualiseer wat er zal werken en wat niet. Werk de beste schetsen uit in fijnere voorstudies om zo je idee bij te schaven.

5. Werk een eerste voorstel uit

Open je favoriete webdesign programma om je ontwerp vorm te geven en ga aan de slag om je visie om te zetten in pixels. Laat je ontwerp evolueren en laat je zeker niet limiteren door je schetsen.

Hou rekening met de beperkingen van browsers en schermresoluties en maak je ontwerp altijd op ware grootte. Probeer de inhoud zo realistisch mogelijk te houden, indien mogelijk zelfs de definitieve copy. Wanneer je die laatste knop en pixel juist geplaatst hebt, is het tijd om het document te sluiten. Neem een korte pauze of werk even iets anders af.

6. Knijp die ogen eens half dicht

Open nu je document en kijk wat je eerste indruk is. Vallen de elementen die moeten opvallen (zie stap 3) op? Neem wat afstand van je scherm en knijp je ogen dicht tot alles wat troebel is.

Zo kun je makkelijk evalueren of je ontwerp in balans is. Eventueel vraag je aan iemand om even je ontwerp te bekijken. Zorg wel dat je open staat voor hun kritiek! Het is soms niet prettig om negatieve kritiek te horen op een ontwerp waar je net enkele uren aan hebt gewerkt.

  • Voldoet je ontwerp niet aan de verwachtigen en doelstellingen? Ga terug naar stap 1, passeer langs start en neem een Nalu.
  • Voldoet je ontwerp wel aan de verwachtingen en doelstellingen? Ga dan naar stap 7.

7. Geniet van je rockstar moment

Proficiat! Je bent voor heel even een webdesign rockstar! Spring even op je bureau en doe een luchtgitaarsolo. Blijf echter niet te lang in je roes, je ontwerp moet nog gesliced en geïntegreerd worden zodat de hele wereld ervan kan genieten.

Lees meer

Iedereen bij Wijs deelt zijn expertise, ook Jasper en Evi. Benieuwd naar de laatste nieuwtjes en blogposts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!