Browser support in 2016

22 juni 2016 Inzichten / Browser support in 2016

Als we een website bouwen, testen we die in diverse browsers. Elk jaar opnieuw bekijken we welke nog de moeite waard zijn om in te testen. Daarbij maken we vooral de afweging hoeveel marktaandeel de browserversie nog heeft, en of het verantwoord is om nog veel geld te stoppen in extra ontwikkeling.

Dit jaar hebben we nog extra reden om onze browser support te herzien: Microsoft stopt zelf met het ondersteunen van oudere versies van Internet Explorer. Enkel Internet Explorer 11 krijgt voorlopig nog security updates, compatibility fixes en technische ondersteuning. Microsoft raadt hun gebruikers aan om te upgraden naar Internet Explorer 11 of Microsoft Edge.

Welke browsers ondersteunt Wijs?

De browsers die we ondersteunen hebben het grootste marktaandeel. Dat bekijken we zowel lokaal in België, als globaal. Daarnaast houden we ook in de gaten wat grote spelers als Google of Yahoo doen.

De ‘evergreens’ ondersteunen we sowieso. Dat zijn browsers zoals Chrome, Firefox en Edge. Evergreens worden automatisch geüpdatet en ondersteunen dus altijd de laatste webtechnologieën.

Aan de andere kant zijn er browsers als Internet Explorer en Safari. Die brengen niet zo vaak nieuwe versies uit en bij een update moet je bovendien zelf actie ondernemen om de nieuwe versie te installeren. De oudere versies van deze browsers evalueren we regelmatig om te zien of we ze nog moeten ondersteunen of niet.

Op onze browser support pagina vind je een overzicht zien van onze huidige policy.

Wat betekent dat?

We testen de website die we opleveren in de browsers die we ondersteunen. Bugs die op die browsers voorkomen, lossen we op. Samengevat doen we er alles aan om de beste gebruikerservaring te krijgen in die browsers.

Wat met browsers die Wijs niet ondersteunt?

Als de website bezocht wordt via een browser die we niet ondersteunen, wil dat nog niet zeggen dat de website onbruikbaar wordt. Alleen duiken er misschien issues op. Oudere browsers zoals IE9 en Mobile IE9 (Windows Phone 7.5) geven de inhoud van de website wel weer, maar mogelijk zijn er grafische onvolmaaktheden. Dat kan dan gaan om een webfont dat ontbreekt of animaties die niet correct worden weergegeven.
We investeren dan niet verder in extra – vaak dure – ontwikkeling, omdat de browsers nog maar heel weinig gebruikt worden. Vaak gaat het immers om weken werk om uiteindelijk een publiek te bedienen dat misschien 0,02% van je doelgroep uitmaakt. Niet echt de moeite waard met andere woorden.

Waarom veranderen?

Voortdurend worden er nieuwe webtechnologieën ontwikkeld die webdevelopers helpen om betere en snellere features te bouwen. Webbrowsers gaan mee in die ontwikkeling door die nieuwe technologieën te ondersteunen. Oudere versies van de browsers ondersteunen die technologieën echter niet en als developer heeft het weinig zin om nog te bouwen op die verouderde versies.

Een voorbeeld: HTTP/2 is een voorbeeld van een belangrijke update die sneller en veiliger is. Onderstaand schema toont dat de oudere versies van IE het HTTP/2-protocol niet ondersteunen:  


Bron: http://caniuse.com/

Daarnaast stoppen browservendors meestal met het ondersteunen van oudere browserversies omwille van beveiligingsproblemen. Bij Wijs willen we dat onze websites op zoveel mogelijk browsers werken, maar tegelijk willen we iedereen aanmoedigen om veilig te surfen met up-to-date browsers.

Wat met oudere browsers?

Natuurlijk is het altijd mogelijk om oudere browsers te ondersteunen en de nodige aanpassingen door te voeren, maar we bekijken dan wel grondig of het wel de moeite is.

Op basis van data uit Google Analytics zien we hoeveel gebruikers een bepaalde browser nog gebruiken om je website te bezoeken. Daarnaast kijken we naar zaken als:

  • Is er een dalende of stijgende evolutie?

  • Komen er nog beveiligingsupdates aan?

  • Ontbreken er kritische features in die oudere versie?

  • Bestaat daarvoor een tijdelijke oplossing?

  • ...

Op basis van deze vragen beslissen we of het nog zinvol is de verouderde browser te ondersteunen of niet.


Conclusie: regelmatig herbekijken we onze browser support. In onze policy leggen we vast in welke browsers we onze opgeleverde websites testen. We baseren ons daarbij op actueel browsergebruik, de visie van grote spelers als Google of Yahoo, en of de browsers de nieuwste webtools ondersteunen.

Simon

Simon Coudeville

Lees meer

Iedereen bij Wijs deelt zijn expertise, ook Jasper en Evi. Benieuwd naar de laatste nieuwtjes en blogposts? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!